top of page
  • Writer's pictureUrednik

Zimski melemi za zimske boljke: Kako se zaštititi od prehlade i sezonskog gripa?

Updated: Jun 11, 2020

U zimskim mesecima, sa promenom vremenskih prilika, menja se i naš način života. Manje svežeg voća i povrća u ishrani, smanjen stepen fizičke aktivnosti, duži boravak u zatvorenom prostoru, pa čak i loše raspoloženje, mogu da utiču na naše zdravlje.


To nas čini podložnijim najčešćim zimskim bolestima: prehladi i gripu.


Infekcije disajnih puteva najčešće se javljaju zimi, usled nekoliko faktora. To su faktori spoljašnje sredine - temperatura, apsolutna i relativna vlažnost vazduha i brzina vetra, opšti pad imuniteta i ređe provetravanje prostorija u kojima zimi duže boravimo, što olakšava prenošenje virusa.


Posebno su ugrožene trudnice, oboleli od hroničnih bolesti i populacija iznad 65 godina, kod kojih može da se javi veliki broj različitih komplikacija, kao što je astma.

Takođe je važno objasniti razliku između simptoma prehlade i gripa, koji se kod nas često mešaju.



Šta možemo da uradimo da se zaštitimo od sezonskih bolesti?

Dobra vest je da imamo na raspolaganju mnoštvo različitih mogućnosti!


Važno je napomenuti da protiv gripa postoje redovne sezonske vakcine, kao i da ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku, jer su oni namenjeni lečenju bakterijskih, a ne virusnih infekcija, te stoga neće delovati.


I prehlada i grip traju između pet i sedam dana, u toku kojih je potrebno biti sebi na prvom mestu i posvetiti se ozdravljenju. Mirovanje, unošenje tečnosti, utopljavanje, kao i određeni lekovi mogu efikasno da olakšaju naporne simptome ovih bolesti.


Osim slanih rastvora za nos, septoleta protiv bolova u grlu i lekova na bazi paracetamola/ibuprofena protiv temperature i bolova, najčešće se koriste i recepti tradicionalne narodne medicine protiv tegoba izvazvanih virusnom infekcijom.


U jednoj naučnoj studiji ispitivani su efekti različitih biljnih, vitaminskih i drugih suplemenata na prevenciju i lečenje prehlade i gripa. Redovno uzimanje vitamina C umanjilo je težinu i trajanje prehlade, dok se unošenje cinka kao suplementa u ishrani takođe pokazalo prilično efikasnim u tretmanu ovih sezonskih bolesti.


Među najefikasnijim biljnim preparatima našli su se pre svega Ehinacea, zatim koren sladića, severnoamerički ginseng, bobičasto voće i nar.


Kako se koristi Ehinacea?


Ova lekovita biljka vekovima je deo tradicionalne medicine velikog broja naroda koji je suše ili ekstraktuju njen koren, stabljiku ili cvet, te kombinuju sa drugim lekovitim biljem, kako bi izvukli što više blagotvornih supstanci.


Ehinacea smanjuje broj dana trajanja bolesti za jedan i po do tri ili čak četiri dana, a najbolje deluje u prevenciji, te je pokazano da ljudi koji uzimaju ehinaceu preventivno manje oboljevaju od sezonskog gripa i prehlade.


Takođe, uzimanje ehinacee poboljšava učinak vakcina protiv sezonskog gripa. Postoje imuno preparati na bazi ehinacee kao što su kapi ili gel, koji se mogu kupiti u apotekama, a može se pripremiti i lekoviti čaj ili tinktura u kućnoj varijanti. Najbolje je koristiti koren ehinacee, jer ima najviše lekovitih materija.



Za pripremu čaja potrebno je:

  • Jedna supena kašika sušenog korena Ehinacee (ili dve supene kašike svežeg)

  • 300 ml ključale vode

  • Malo rendanog đumbira i limuna

  • Malo meda

Kada voda proključa, smanjite na umerenu vatru i dodajte Ehinaceu. Poklopite i ostavite da prokuva 5-10 minuta. Nakon toga, ocedite čaj i dodajte đumbir, limun i med.


Ovako spremljen čaj konzumirajte pet dana, pa napravite dva dana pauze. Uz pravilnu upotrebu, osetićete poboljšanje, ne samo u lečenju prehlade ili gripa, već i zdravlja celokupnog organizma i pojačanog imuniteta.


Za pripremu tinkture sa ehinaceom, potrebno je:

  • 40 gr sušenog korena Ehinacee

  • 20 gr sušenog cveta/lista Ehinacee

  • 360 ml neutralnog alkohola (na primer, vodka)


U odgovarajuću staklenu teglu ubaciti koren, pa cvet/list, pa alkohol. Čvrsto zatvoriti i protresti da se sastojci dobro izmešaju. Teglu ostaviti na hladnom i mračnom mestu 4-6 nedelja. Nakon toga, ocediti tinkturu od bilja, pa je podeliti u manje bočice sa kapaljkom.


Uzimati jednu kafenu kašičicu dva do tri puta dnevno na prvi znak prehlade ili gripa. Ako je ukus prejak, može se uzimati sa čajem ili vodom.


Jedan od od alternativnih metoda koje bi tek trebalo detaljno istražiti jeste alkalna dijeta, odnosno uzimanje alkalne hrane kao što je voće (posebno orašasti plodovi) i povrće (posebno mahunarke).



Ovakav način ishrane, pored povećanog unosa vitamina i minerala, takođe povećava ph vrednost organizma i čini ga alkalnim, što ima veliki broj povoljnih efekata na zdravlje, pa i na imunitet i respiratorne infekcije izazvane virusima.


Na Nordmed Institutu, pored standardnih procedura, koriste se i znanja iz kvantne medicine i bioterapije, te se holističkim pristupom pružaju konkretne i sveobuhvatne infomacije o prevenciji i tretmanu zdravstvenih tegoba.


Za sve koji žele da saznaju više o stanju svog organizma, Nordmed Institut je obezbedio internističke preglede, u okviru kojih se može dobiti i profesionalna preporuka kako poboljšati zdravlje.


Bilo da imamo neki zdravstveni problem ili ne, internistički pregled omogućava nam da saznamo koje su jake strane našeg organizma, a koje strane bi trebalo da poboljšamo, te da uz stručnu pomoć i savetovanje uradimo sve što možemo za svoje zdravlje.

bottom of page